|
08-03-2010 14:17:46
Fifty+ |
|
|
 |
| Dołączył: 08 Mar 2010 |
| Posty: 4 |
| Skąd: Katowice |
|
|
 |
|
Re: 2009.02.17 | Zygmunt Skibicki napisał: | *
Śnieg topnieje w tempie szalonym, więc dzisiaj idziemy na ściankę.
............................
A w temacie "kijowym" zapadła decyzja:
Tu...! cała książka "Marsze z kijkami" do ściągnięcia w PDF-ach - złamana identycznie jak do druku. | Już kupiłem wersję papierową i jestem po pierwszym czytaniu. To kara za brak śledzenia nowości na forum. Ból rekompensuje wydrukowana na A4 tablica z zestawem ćwiczeń z kijem. Nie jestem fachowcem ale brakuje mi kilku ćwiczeń na wyginanie cielska do tyłu. Np. leżąc na brzuchu podnoszenie tułowia z kijem trzymanym w wyprostowanych rękach. Podsumowując uzupełniony zestaw ćwiczeń na pewno wypróbuję. POZDRAWIAM |

|
|
|
|
|
|
|
08-03-2010 14:52:13
Zygmunt Skibicki |
| Mundek |
 |
 |
| Dołączył: 29 Maj 2004 |
| Posty: 7332 |
| Skąd: Łódź |
|
|
 |
|
Re: 2009.02.17 | Fifty+ napisał: | | brakuje mi kilku ćwiczeń na wyginanie cielska do tyłu. Np. leżąc na brzuchu podnoszenie tułowia z kijem trzymanym w wyprostowanych rękach. Podsumowując uzupełniony zestaw ćwiczeń na pewno wypróbuję. |
To jest oryginalny zestaw ćwiczeń Rufiera. Jasne, że go można poszerzyć o dowolne ćwiczenia. Co prawda, takie rozciąganie już tam jest (ćw. 18 i 22), ale jeśli potrzeba więcej...
A schemat zestawu Rufiera wraz z opisem można było sobie wydrukować już dawno (od 18.02.2007) -> http://skibicki.pl/forum/viewtopic.php?t=377 |

|
|
|
_________________ Pod rozwagę podaję wzór:
Głupota nie polega na mówieniu bzdur,
Lecz na durnym wciąż w tym trwaniu,
Że się inni na tym nie poznają.
Mundek |
|
|
|
|
08-03-2010 18:33:04
Fifty+ |
|
|
 |
|
|
 |
|
Rzeczywiście 18,22 ''rozciągają'' do tyłu...no i nie trzeba się kłaść na ziemi co w terenie ma pewne zalety..... Czyli można powiedzieć, że zestaw jest komplementarny. Brakowało mi jakiegoś kompletnego zestawu ćwiczeń na 10 minut na rozpoczęcie dnia. Ten mnie przekonuje. Wydrukowałem już wcześniej zestaw z ''linka'' ale jest mniej wyraźny po powiększeniu niż ten z PDF'a.
Dziękuję za szybką odpowiedź i
Pozdrawiam
Witold Polak |

|
|
|
|
|
|
|
08-03-2010 21:33:47
Zygmunt Skibicki |
| Mundek |
 |
 |
|
|
 |
|
Jasne, że kompletny!
Przecież to Rufier!
Jeśli wiesz, kto to był, to przecież wszystko jest jasne, nie? |

|
|
|
Mundek |
|
|
|
|
09-03-2010 19:04:33
Fifty+ |
|
|
 |
|
|
 |
|
.... o teście wydolności Ruffier'a tylko czytałem. Mój aktualny wynik 9,6, czyli średnio. W związku z tym, że w najbliższym czasie w teren z kijami się wybieram, zamierzam się zaopatrzyć w mapy 1:50000 najbliższej okolicy. Czy mapy tego typu jak w linku poniżej są coś warte ?
http://bosfor.pl/m83,Glowny_Geodeta_Kraju_1_50_000.html
Na forum wpisując hasło ''mapa'' na GPS-ach niestety ląduję.
Pozdrawiam |

|
|
|
|
|
|
|
09-03-2010 19:18:00
Zygmunt Skibicki |
| Mundek |
 |
 |
|
|
 |
|
Osobiście preferuję mapy sztabowe 1: 25 000.
Da się to kupić w sklepikach przy siedzibach PTTK-u.
Dostępna jest każdy wycinek kraju, ale na niektóre arkusze trzeba czasem poczekać. |

|
|
|
Mundek |
|
|
|
|
09-03-2010 19:38:36
TakiJeden |
|
 |
 |
| Dołączył: 09 Sty 2006 |
| Posty: 991 |
|
|
|
 |
|
To są dość przyzwoite mapy (jeśli najnowszej edycji) tylko jest jeden feler: cięcie po siatce geograficznej co 1/4 stopnia długości i 1/6 szerokości czyli co ok. 19 km. To może być przymało i jeśli punkt zainteresowania blisko linii cięcia, a zwłaszcza w rogu niewygodne. |

|
|
|
_________________ Kiedy się idzie, to w końcu dokądś się dojdzie... |
|
|
|
|
09-03-2010 20:06:29
Fifty+ |
|
|
 |
|
|
 |
|
|
Dziękuję....rozumiem, że w przypadku problemu z narożnikiem, trzeba kupić 4 sąsiadujące mapy, pociąć i posklejać ? Zamówię chyba 4 i jednocześnie sklepiku ze sztabówkami 1:25k poszukam. Na allegro chyba takie sztabówki na DVD sprzedają, ale chyba dość wiekowe. |

|
|
|
|
|
|
|
09-03-2010 22:41:15
radek83 |
|
|
 |
| Dołączył: 25 Lut 2009 |
| Posty: 218 |
|
|
|
 |
|
|
Jeżeli chodzi o mapy Wojskowego Instytutu Geograficznego czy jakoś tak to ponoć nie ma lepszych map dla Beskidów Wschodnich (obecnie Ukraina) |

|
|
|
|
|
|
|
09-03-2010 22:51:23
TakiJeden |
|
 |
 |
| Dołączył: 09 Sty 2006 |
| Posty: 991 |
|
|
|
 |
|
| radek83 napisał: | | Jeżeli chodzi o mapy Wojskowego Instytutu Geograficznego czy jakoś tak to ponoć nie ma lepszych map dla Beskidów Wschodnich (obecnie Ukraina) |
Nawet na Ukrainie przez ostatnie 20 lat kartografia zrobiła ogromny krok do przodu, oczywiście w czasach ZSRR były to jedyne przyzwoite mapy tamtych terenów, ale teraz, obawiam się, aktualność map sprzed lat 70 może pozostawiać wiele do życzenia. No i poza tym, to były "setki", dzisiejszy turysta woli większe skale. A poza tym, rozumiem, że kol. "Fifty+" nie chodzi o mapy Gorganów, tylko okolic miasta, w którym mieszka. |

|
|
|
_________________ Kiedy się idzie, to w końcu dokądś się dojdzie... |
|
|
|
|
10-03-2010 8:34:34
bosfor |
|
|
 |
| Dołączył: 09 Mar 2010 |
| Posty: 2 |
|
|
|
 |
|
| Fifty+ napisał: | .... o teście wydolności Ruffier'a tylko czytałem. Mój aktualny wynik 9,6, czyli średnio. W związku z tym, że w najbliższym czasie w teren z kijami się wybieram, zamierzam się zaopatrzyć w mapy 1:50000 najbliższej okolicy. Czy mapy tego typu jak w linku poniżej są coś warte ?
http://bosfor.pl/m83,Glowny_Geodeta_Kraju_1_50_000.html
Na forum wpisując hasło ''mapa'' na GPS-ach niestety ląduję.
Pozdrawiam |
Nie wiem o jaki GPS chodzi ale co do map papierowych te http://bosfor.pl/m31,Glowny_Geodeta_Kraju_Zarzad_Geografii_Wojskowej_1_50%C2%A0000.html są najlepsze i jedyne dostępne w tej skali w takim zakresie jak na powyższym skorowidzu. Nie ma nic lepszego!
Wydawane obecnie z siatką UTM http://bosfor.pl/m31,Glowny_Geodeta_Kraju_Zarzad_Geografii_Wojskowej_1_50%C2%A0000.html choć to nie istotne mają zalety: podwójny arkusz ale pozbawione są pewnych informacji turystycznych. Niestety...
WIG-ówki to mistrzostwo świata dosłownie - nagrody na światowych wystawach kartograficznych i w przenośni, ale to już mapy historyczne.
1:25 000 "sztabówki"... chętnie poznam adresy tych PTTK-ów gdzie sprzedają te mapy. 1:25 000 GGK w układzie 1965 są rzeczywiście w miarę dostępne ale do zastosowań GPSowych i aktualność oraz pewne zafałszowania!!! Trochę marne i dużo mniej aktualne niż powyższe mapy 1:50 000
Ale każdemu według jego potrzeb!!!
Polecam ze swojej strony różne wydania map topograficznych i turystycznych np. WZKartu. Są na coraz wyższym poziomie i np. mapy turystyczne WZKart jest robiony na aktualnych podkładach wytwarzanych przez wojsko lecz pozbawionych treści poufnych a wzbogacone o treści turystyczne!!!
O mapach mógłbym pisać w nieskończoność. Gdyby były jakieś pytania zapraszam.
Piotr Gierlasiński |

|
|
|
_________________ nie zna życia kto nie służył w marynarce... |
|
|
|
|
12-03-2010 18:15:16
Zygmunt Skibicki |
| Mundek |
 |
 |
|
|
 |
|
| bosfor napisał: | ... chętnie poznam adresy tych PTTK-ów gdzie sprzedają te mapy. 1:25 000 GGK w układzie 1965 są rzeczywiście w miarę dostępne ale do zastosowań GPSowych i aktualność oraz pewne zafałszowania!!! Trochę marne i dużo mniej aktualne niż powyższe mapy 1:50 000
Ale każdemu według jego potrzeb!!! |
To żadna tajemnica. Ja je kupuję od dawna w sopockiej siedzibie PTTK. Od kilku lat mieszkam w Łodzi, ale nadal bywam kilka razy w miesiącu na Wybrzeżu. Mam ten komfort, że mogę mapy zamówić tam telefonicznie i później osobiście odebrać - nie zawsze są do kupienia akurat potrzebne mi arkusze i trzeba zamawiać. Jakoś nie próbowałem szukać tych map w Łodzi, ale skoro są w Sopocie, to i pewnie w Łodzi i innych dużych miastach także.
Masz rację: każdemu według potrzeb. Nie używam GPS-a do celów turystycznych i te sztabówki mi w zupełności wystarczają. Nigdy się na nich nie zawiodłem i zawsze dzięki nim i solidnemu kompasowi docieram tam, gdzie zaplanowałem.
Fachowcy w każdym produkcie potrafią znaleźć jakieś felery, błędy czy niedoróbki, ale ja jakimś super specem od map nie jestem. Ot, zwykły użytkownik, choć zapuszczam się czasem w arcychaszczowe okolice. |

|
|
|
Mundek |
|
|
|
 |