Moderatorzy: Zygmunt Skibicki, Moderatorzy
bart napisał(a):Mój ojciec zrobił nalewkę opisanym sposobem z czeremchy z tym że użyl do zalania spirytusu bez wódki.
wikipedia napisał(a):Owoce [czeremchy} nadają się do sporządzania dżemu, konfitury, marmolady, syropu, wina i soku. Można je również suszyć i używać do sporządzania naparu, odwaru, jako składnik herbatek aromatycznych ziołowo-owocowych o charakterze profilaktyczno-leczniczym.
Nasion z owoców nie należy spożywać z uwagi na zawartość glikozydów cyjanogennych (nitrylozydów: prunazyna, amigdalina), które w wyniku hydrolizy uwalniają cyjanowodór (kwas pruski).
W trakcie robienia soków, marmolady, dżemu, czy konfitury należy od miąższu owoców oddzielić nasiona, np. poprzez przecieranie przez sito lub drobny durszlak po ugotowaniu.
W celu zakonserwowania przetworów z owocu czeremchy stosować pasteryzację lub wysokie stężenie cukru (1część przetworu na 1 część cukru), albo mieszanki cukru ze alkoholem (1 część owoców na 0,5 części cukru i 0,5 części alkoholu 40%). Polecam również dodać do przetworów kwasek cytrynowy w ilości 2 łyżek na 2 l danego wyrobu. Kwas cytrynowy będzie działał jako przeciwutleniacz, stabilizator barwy i podkreśli smak oraz aromat owoców czeremchy. Do syropu czeremchowego warto dodać rum (100 ml na 1 l), nieco goździków przyprawowych, gałkę, cynamon i wanilię (do smaku).
Sok z owoców można robić tradycyjnie lub za pomocą sokowirówki. Tradycyjny sposób polega na umyciu owoców, zalaniu wodą z dodatkiem części przewidzianego cukru. Owoce należy zalać taką ilością wody, aby były nią przykryte. Owoce poddaje się ogrzewaniu, zagotowuje, przykrywa pokrywką i pozostawia do następnego dnia. Uzyskany wyciąg odcedzić, a owoce ponownie zalać do połowy, zagotować, pognieść, przetrzeć przez sito i wygnieść, odzyskując jeszcze z nich sok. Następnie otrzymane wyciągi (soki) połączyć, dodać kwasek cytrynowy, cukier, ewentualnie alkohol i przyprawy.
źródło - http://rozanski.li/?p=25
bart napisał(a):Wiec to ogólny obraz a nie przepis tak więc trudno cokolwiek naśladować.
bart napisał(a):Przepis warty wypróbowania.
bart napisał(a):Nie ma opisanych przez Ciebie mankamentów bedących wynikiem nadmiernego wyekstrahowania nieporzadanych substancji aczkolwiek coś przeszlo bo wyraźnie czuć nute migdałową.
Pratt napisał(a):Mniamm. Może spotkalibyśmy się gdzieś na łonie PKWZ coby...
Pratt napisał(a):Jak już dereniówka dojrzeje, pewno się pochwalisz :wink: , będę czujny.
Powrót do Nalewki, likiery, kordiały i inne spirytualia
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość