Jak dobrze naostrzyć i konserwować nóż ?

Tematy wspólne dla wielu dziedzin turystyki aktywnej.

Moderatorzy: Zygmunt Skibicki, Moderatorzy

Jak dobrze naostrzyć i konserwować nóż ?

Postprzez OldMan » Pn, 12 sie 2013, 21:19

Jak w temacie. Mógłby ktoś opisać jak prawidłowo naostrzyć nóż i nożopodobne ustrojststwa ? :wink:
OldMan
 
Posty: 6
Dołączył(a): N, 17 lip 2011, 00:38

Re: Jak dobrze naostrzyć nóż ?

Postprzez Zygmunt Skibicki » Wt, 13 sie 2013, 09:11

OldMan napisał(a):Jak w temacie. Mógłby ktoś opisać jak prawidłowo naostrzyć nóż i nożopodobne ustrojststwa ? :wink:

Temat jest tak rozległy, że poważnie go traktując trzeba by się odnieść do mnóstwa aspektów technicznych.
Jakie ostrze?
Proste, szablaste, sierpowate...
Czy zębate i jak zębate...
Jak wyprowadzone?
Wypukle, wklęsło, jednostronne, symetryczne...
Jaki rodzaj narzędzia?
Nóż biwakowy, nóż "chlebowy", scyzoryk wyprawowy, scyzoryk precyzyjny z mnóstwem najprzeróżniejszych, różnie ostrzonych narzędzi, siekiera, maczeta, kukri, clipper...?
Dla przykładu: kukri inaczej się ostrzy w części sierpowatej, inaczej w części szablistej i jeszcze inaczej w okolicy końca ostrza.
Z jakiej stali jest ostrze?
Przykładowo: ostrzenie damascenów to bardzo ryzykowne zajęcie nawet dla fachowców.
Do czego i jak długo miałby służyć bez kolejnych ostrzeń?

Proponuję skorzystać z tego, co i dla mnie było bardzo pomocne nie tylko w kwestii noży - to!
Są i książki - tu!
A nawet bardzo dokładnie instruujące DVD - tu!
Bardzo polecam filmy instruktażowe Jarka Ostaszewskiego - ten! i dwa kolejne (25 i 26) tego samego autora. Rzecz dotyczy ostrzy stolarskich, ale wystarczy pomyśleć i można to zastosować do dowolnego ostrza nie zębatego.
Zygmunt Skibicki
Mundek
 
Posty: 10920
Dołączył(a): So, 29 maja 2004, 21:56
Lokalizacja: Łódź

Re: Jak dobrze naostrzyć nóż ?

Postprzez OldMan » Śr, 14 sie 2013, 18:30

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.
Nawet nie myślałem, że jest tyle sposobów na ostrzenie noży.
Zapoznam się z tymi materiałami i jeżeli jeszcze czegoś nie zrozumiem to postaram się zadać bardziej precyzyjne pytanie.
Pozdrawiam.
OldMan
 
Posty: 6
Dołączył(a): N, 17 lip 2011, 00:38

Re: Jak dobrze naostrzyć nóż ?

Postprzez Gosiks » Cz, 22 sie 2013, 13:30

Ja również jest w szoku. Ja zawsze ostrze nóż boshką najczęściej :)
Gosiks
 
Posty: 4
Dołączył(a): Cz, 8 sie 2013, 11:21

Re: Jak dobrze naostrzyć nóż ?

Postprzez Zygmunt Skibicki » Cz, 22 sie 2013, 13:49

Gosiks napisał(a):Ja zawsze ostrze nóż boshką najczęściej

Zawsze czy najczęściej, bo to widzisz... jest różnica! :biggrin:

Moja daleka "ciocia", świeć Panie nad Jej duszą, nauczyła się od swej Mamy i Babci ostrzyć ostrza noży, nożyczek itp. na spryskanych wodą granitowych stopniach przed ich domem na wsi i do samej śmierci kultywowała ten zwyczaj na tych samych schodach zresztą. Noże miała zawsze pierońsko ostre. Dziś jej córka w tym samym domu robi tak samo, a wnuczka przywozi z dalekiego miasta swe noże i tam właśnie je ostrzy...
Sam wielokrotnie i zawsze skutecznie ostrzyłem moje noże, także biwakowe na przygodnych kamiennych schodach...
Można zatem i tak...
Kiedy jednak w grę wchodzi ostrze dobrego narzędzia za niebagatelne pieniądze(*), w dodatku służące do precyzyjnych robót, na przykład nożem snycerskim, dłutem, cieślicą czy heblem, warto wiedzieć, na czym i jak to dobrze naostrzyć, by nie zniszczyć narzędzia, praca nim stawała się łatwiejszą i lżejszą, a wynik pracy nieporównywalnie lepszy. Tak się składa, że od kilku lat pomagam synowi w dużych robotach ciesielskich w jego domu, więc wiem dobrze, co mówię oraz ile warta jest taka wiedza.

(*) - Zdarzają się porządnych firm noże biwakowe, a nawet scyzoryki trekkingowe za grubych kilkaset złotych sztuka!
Zygmunt Skibicki
Mundek
 
Posty: 10920
Dołączył(a): So, 29 maja 2004, 21:56
Lokalizacja: Łódź

Re: Jak dobrze naostrzyć nóż ?

Postprzez Zygmunt Skibicki » So, 12 maja 2018, 09:42

Zygmunt Skibicki
Mundek
 
Posty: 10920
Dołączył(a): So, 29 maja 2004, 21:56
Lokalizacja: Łódź

Jak dobrze konserwować nóż ?

Postprzez Zygmunt Skibicki » Cz, 12 wrz 2019, 16:19

Nawet nie pamiętam, gdzie znalazłem tych kilka dobrych rad...

Odpowiednia konserwacja noża to podstawa i gwarancja niezawodności. Dlatego warto pamiętać o tym, by zarówno noże robocze, jak i kuchenne utrzymać w dobrym stanie. Dzięki temu posłużą nam przez długie lata.
Zarówno ostrze, jak i rękojeść wymagają specjalnego traktowania

Niezależnie od tego, jakiego rodzaju nóż masz przy sobie, zawsze po pracy powinien być czysty i suchy, jeśli to oczywiście możliwe. W ten sposób uchronisz go przed różnej maści uszkodzeniami i będziesz mieć pewność, że ostrze będzie działać niezawodnie.

Zasady obchodzenia się z głownią
Stal narzędziowa lub wysokowęglowa potrzebuje regularnej konserwacji. Jest podatna na wodę i sok wypływający z owoców i warzyw. Dlatego po każdym użyciu należy je dokładnie czyścić i wycierać do sucha. Do zakonserwowania ostrza i zabezpieczenia go przed powstawaniem korozji warto użyć specjalnego olejku do noży. Należy nanieść niewielką ilość cieczy na szmatkę, a następnie przetrzeć nóż z każdej strony tak, by równomiernie pokryć całą powierzchnię głowni.

Mając do dyspozycji nóż ze stali nierdzewnej, nie trzeba się martwić – praktycznie nie wymaga on dodatkowej pielęgnacji chroniącej go przed korozją. Oczywiście warto pokusić się o sporadyczną konserwację chociażby tylko po to, by nóż dobrze się prezentował. Po dokładnym umyciu i wytarciu noża do sucha należy go zakonserwować przy pomocy specjalistycznego olejku do noży. W skrajnych przypadkach do tego celu równie dobrze nada się olej spożywczy.

Jak dbać o rękojeść noża
Konserwacji warto poddawać przede wszystkim elementy drewniane, gdyż tworzywo sztuczne nie wymaga szczególnej troski. Dobrym sposobem na zabezpieczenie rękojeści drewnianej jest posmarowanie jej olejem lnianym, a jeszcze lepiej pokostem. Środek ten był stosowany już od setek lat, skutecznie chroniąc drewno przed wilgocią i nadając mu interesujący wygląd, podkreślający unikalną fakturę rękojeści.

Przed użyciem warto pokost podgrzać, najlepiej w kąpieli wodnej, a następnie rozprowadzić go po rękojeści przy pomocy pędzelka. Olej wchłania się mniej więcej pół godziny, po tym czasie należy zetrzeć nadmiar pozostały na drewnie, a następnie posmarować rękojeść po raz kolejny. Po odstawieniu rękojeści na kilka godzin nóż jest gotowy do użycia.

Konserwacja mechanizmu noży składanych
Najważniejsze jest to, by uniknąć zabrudzenia mechanizmu i blokady podczas pracy. Zarówno woda, jak i błoto czy drobne drzazgi mogą skutecznie zaburzyć pracę precyzyjnych mechanizmów i w konsekwencji uniemożliwić sprawne posługiwanie się ostrzem. Jeśli nie będziesz dbać o te elementy noża, może się zdarzyć, że blokada odmówi posłuszeństwa w najgorszym momencie.

Jeśli jednak dojdzie do zanieczyszczenia blokady, pod żadnym pozorem nie wolno ignorować sprawy. Rozkręcenie noża nie wchodzi w grę, dlatego lepiej postawić na proste i przy tym skuteczne sposoby. Aby pozbyć się uporczywych zabrudzeń, należy przemyć blokadę strumieniem wody, a następnie dokładnie wytrzeć do sucha każdy jej element przy pomocy szmatki, małych wyciorów bądź szczoteczek. Dobrym sposobem na wyczyszczenie blokady z resztek drzazg i piasku jest również użycie sprężonego powietrza. Po zakończonym czyszczeniu należy umieścić na elementach środek konserwujący. Nie należy jednak przesadzać, gdyż w przeciwnym wypadku kurz i brud będą osadzać się na nożu jeszcze szybciej.
Zygmunt Skibicki
Mundek
 
Posty: 10920
Dołączył(a): So, 29 maja 2004, 21:56
Lokalizacja: Łódź


Powrót do Sprzęt, wyposażenie, prowiant i sposoby turystyczne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości