OldMan napisał(a):Jak w temacie. Mógłby ktoś opisać jak prawidłowo naostrzyć nóż i nożopodobne ustrojststwa ? :wink:
Temat jest tak rozległy, że poważnie go traktując trzeba by się odnieść do mnóstwa aspektów technicznych.
Jakie ostrze?
Proste, szablaste, sierpowate...
Czy zębate i jak zębate...
Jak wyprowadzone?
Wypukle, wklęsło, jednostronne, symetryczne...
Jaki rodzaj narzędzia?
Nóż biwakowy, nóż "chlebowy", scyzoryk wyprawowy, scyzoryk precyzyjny z mnóstwem najprzeróżniejszych, różnie ostrzonych narzędzi, siekiera, maczeta, kukri, clipper...?
Dla przykładu: kukri inaczej się ostrzy w części sierpowatej, inaczej w części szablistej i jeszcze inaczej w okolicy końca ostrza.
Z jakiej stali jest ostrze?
Przykładowo: ostrzenie damascenów to bardzo ryzykowne zajęcie nawet dla fachowców.
Do czego i jak długo miałby służyć bez kolejnych ostrzeń?
Proponuję skorzystać z tego, co i dla mnie było bardzo pomocne nie tylko w kwestii noży -
to!Są i książki -
tu!A nawet bardzo dokładnie instruujące DVD -
tu!Bardzo polecam filmy instruktażowe Jarka Ostaszewskiego -
ten! i dwa kolejne (25 i 26) tego samego autora. Rzecz dotyczy ostrzy stolarskich, ale wystarczy pomyśleć i można to zastosować do dowolnego ostrza nie zębatego.